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Tull Au Toma
Autoři: Morten Monrad Pedersen

a Lieve Teugels, Israel Waldrom a Ben L. Montgomery

pRincipy HRy pRo HRu 1 HRáče
Následující pravidla obsahují mechanismy, které vám umožní doplnit svoji hru 
umělým hráčem, nazývaným Tull au Toma, díky čemuž budete moci odehrát hru 
Rudého úsvitu i sami - jako kdyby se jednalo o hru dvou hráčů.

Tull au Toma představuje vašeho protivníka, který hraje podle vlastních, jednoduš-
ších pravidel (např. ignoruje takřka všechny efekty na kartách postav). Jakékoli 
pravidlo, které následující pravidla výslovně neupravují, zůstává nadále v plat- 
nosti - vy například budete nadále vázáni pravidly hry pro více hráčů.

pRAvidlA RUdéHo úsvitU 
pRO HRu 1 hRÁče

POZNÁMKA AUTORA: Tull au Toma je nejmladší příslušnicí druhu Automa – série  
umělých protivníků, stvořených okolo společných herních mechanismů.

Jméno této série pochází z italského slova „automa“, které znamená „automaton“ – to 
proto, že první hra, ve které se Automa objevila, byla zasazena do italského prostředí.

Komponenty TUll AU Tomy
22 karet au Tomy

4 karty priority

1 oboustranná karta bonusu Luny

1 oboustranná lichá/sudá a bodovací karta

2 oboustranné přehledové karty au TomyC
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LICHÁ

SUDÁ

TAHY AU TOMY

1.  Prázdný balíček: Zamíchejte všechny 
karty, 4 dejte stranou.

2. Táhni 2 karty a pro každou vyhodnoť: 
 a) Nasazení: 
  i. Vyber lokaci. 
  ii. Nasaď z balíčku. 

 b) Zisk: 
  i. Vyber lokaci. 
  ii. Au Toma získá kartu postavy. 

 c) Bonusy:

Získáš bonusy z lokace této 
postavy.

 Vyhosti kartu z balíčku.

3. Odhoď obě vyhodnocené karty.

VÝBĚR LOKACE

1. Symbol lokace nebo

2. Písmeno priority

3. Je-li lokace prázdná: 
 a) začni na dané lokaci 
 b) pokračuj ve směru šipky 
 c) případně pokračuj z Institutu 
     na Jupiter či naopak 
 d) vyber první, jež není prázdná

4.  Bonus: pokud au Toma už má 10: 
a) pokračuj ve směru šipky 
b) případně pokračuj z Institutu  
    na Jupiter či naopak 
c)  vyber první lokaci, jejíž bonus 

může získat

Rozbor KaRty Au Tomy
Karty au Tomy jsou rozděleny do několika sekcí, které budou popsány dále.
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pŘípRava HRy
Předtím, než vykonáte jakýkoli krok přípravy standardní hry pro dva hráče, proveďte 
následující:

1.	�Zamíchejte 22 běžných karet au Tomy a vytvořte z nich lícem dolů 
umístěný balíček. 4 svrchní karty z tohoto balíčku ponechte stranou 
pro pozdější použití.

2.	�Zamíchejte 4 karty priority a umístěte je po jedné lícem vzhůru na 
každou lokaci.

	 a.	�A označuje nejvyšší prioritu - lokaci, kterou bude au Toma využívat nejčastěji, za-
tímco D označuje nejnižší prioritu - lokaci, kterou bude au Toma využívat nejméně.

3.	�Zastrčte kartu bonusu Luny pod kartu priority na Luně tak, aby byl vidi- 
telný jen jeden ze symbolů na této kartě.

	 a.	�Je-li Luně přiřazena karta priority A, měl by viditelným symbolem 
být symbol lokace, jíž je přiřazena karta priority D, a naopak.

	 b.	�Je-li Luně přiřazena karta priority B, měl by viditelným symbolem 
být symbol lokace, jíž je přiřazena karta priority C, a naopak.

JAk vámi AktivoVané scHopnosti 
ovlivňují tUll AU tomU?
Kdykoli máte vyhodnotit nasazovací schopnost, která by vám umožnila ukrást kartu  
z „ruky“ au Tomy nebo au Tomu donutit nějakou svoji kartu z „ruky“ vyhostit, ukradně- 
te/vyhostěte spodní kartu z její „ruky“.

Kdykoli au Toma získá nějakou kartu do své „ruky“, nebo tam nějakou navrátí po jejím 
odhalení, umístěte ji lícem dolů na vrch balíčku její „ruky“.

Pokud máte vyhodnotit schopnost, která au Tomě umožní získat cokoli zdarma,  
au Toma se toho vždy rozhodne využít.

odHalování KaRet
Některé karty musíte „odhalit“, abyste mohli uplatnit jejich efekt. Au Tomu vaše karty 
ale moc nezajímají, takže úplně postačí, když danou kartu či karty budete mít v ruce.
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PŘÍKLAD: V situaci napravo  
au Toma umístí svůj žeton vlivu 
do Institutu pokaždé, když získá 
bonus Luny.

POZNÁMKA AUTORA: V prvních několika hrách nedoporučujeme používat 
Cereřinu kolej.

KaRta bonUsU lUny
Kdykoli, když au Toma získá bonus Luny (i kdyby nezískala žeton nadvlády), získá 
zároveň bonus lokace označené kartou bonusu Luny. 

PŘÍKLAD: Pár Luny 
tvoří karty priority  
B a C. Luně je přiřa- 
zená karta priority  
C, tudíž bude karta 
bonusu Luny ukazo-
vat symbol lokace, 
jíž je přiřazená karta 
priority B, což je  
v tomto případě In- 
stitut.
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4.	�Odstraňte ze hry následující karty postav: Dražebník (Měděná), Eo (Rudá), 
Lichvářka (Stříbrná), Psycholožka (Žlutá) a Roque (Zlatá).

	� POZNÁMKA: Existuje varianta hry, při které většinu z nich znovu zapojíte.

Následně připravte hru podle běžných pravidel hry více hráčů s následujícími úpravami:

5.	�Au Toma začíná se 2 kartami v balíčku („ruce“), namísto běžných 5. Au Toma nedos- 
tane žádnou kartu koleje. Karty, která má au Toma „v ruce“, ponechte lícem dolů.

6.	�Pod herní plán zastrčte kartu LICHÁ/SUDÁ, a to tak, aby byla viditelná 
pouze část „LICHÁ“, nebo část „SUDÁ“, a to podle toho, je-li na herním 
plánu více karet s lichou, nebo sudou základní bodovou hodnotou (v pří- 
padě remízy vyberte stranu „SUDÁ“). Tuto stranu ponechte viditelnou po 
zbytek hry. Připomínáme, že pro účely pravidel je číslo „0“ považováno 
za sudé. 
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LICHÁ

SUDÁ

taH Tull Au Tomy
Au Toma se na tazích střídá s lidským hráčem. Při vyhodnocování tahu au Tomy pos-
tupujte následovně:

1.	�Nejsou-li již v balíčku karet au Tomy k dispozici žádné karty, vytvořte nový balíček 
zamícháním všech karet au Tomy, včetně 4, které jste dali při předchozím míchání 
stranou, a poté dejte 4 svrchní karty stranou.

2.	�Postupně, jednu po druhé, táhněte a vyhodnoťte 2 svrchní karty z balíčku karet au 
Tomy. Než přejdete k druhé kartě, kompletně vyhodnoťte kartu první. Au Toma díky 
tomu bude narozdíl od vás dvakrát v tahu provádět akci „Vedení“ a nikdy nebude 
vyhodnocovat akci „Průzkum“. 

	 a.	 �nAsAzení postAvy: 
Umístěte svrchní kartu z balíčku 
postav (nikoli z „ruky“ au Tomy)  
na lokaci určenou „oblastí nasa- 
zení postavy“ na kartě au Tomy. 
Nevyhodnocujte nasazovací 
schopnost takto umístěné karty.

	 b.	 �ZisK postAvy:  
Au Toma získá svrchní kartu  
z lokace určené „oblastí získu 
postavy“ na kartě au Tomy. 
Umístěte ji lícem dolů na vrch 
balíčku její „ruky“.

	 c.	�bonUsy: Vyhodnoťte bonus v „oblasti bonusů“ karty au Tomy:

		  i.	  �Au Toma získá bonus lokace, ze které získala kartu.

		  ii.	 Vyhostěte svrchní kartu z balíčku postav.

3.	�Odhoďte 2 právě vyhodnocené karty au Tomy (odhozené karty si můžete kdykoli 
libovolně prohlížet).

POZNÁMKA: Narozdíl od vás může au Toma během jednoho tahu nasadit i získat 
postavu ze stejné lokace.

POZNÁMKA: Vyhodnoťte obě tažené karty au Tomy, i v případě, že by se během 
vyhodnocování první karty naplnily požadavky pro konec hry.
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volbA loKAce Tull Au TomoU
Pro určení lokace, kam au Toma nasadí nebo získá odkud získá postavu, se řiďte 
„oblastí nasazení postavy“, resp. „oblastí zisku postavy“ na kartě au Tomy.

1.	�Obsahuje-li daná oblast symbol nějaké 
lokace, au Toma zvolí tuto lokaci.

2.	�Obsahuje-li daná lokace namísto toho 
písmeno, au Toma zvolí lokaci, jíž 
je přiřazená karta priority s daným 
písmenem.

3.	�Je-li lokace prázdná, nemůže být au 
Tomou nikdy vybrána pro účely zisku 
postavy. V takovém případě postupujte 
následovně:

	 a.	�Au Toma si vybere první validní lo- 
kaci, která se nachází ve směru šipky 
(rozhodovacího faktoru lokace) od 
původně vybrané lokace. Při tomto 
vyhodnocování uvažujte, jako by  
s Institutem zprava sousedil Jupiter.

4.	�Měla-li by au Toma získat bonus, u něhož 
už dosáhla na hodnotu „10“ (10 helií, po- 
zice „10“ na stupnici flotily nebo 10 že- 
tonů vlivu v Institutu), získá namísto toho 
bonus z odlišné lokace (případnou kartu 
ovšem nadále získává z lokace původní).

	 a.	�Au Toma v takovém případě získá 
bonus první lokace ve směru šipky 
(rozhodovacího faktoru lokace), 
v jehož případě ještě nedosáhla  
na hodnotu „10“.

	 b.	�V případě, že au Toma získá náhradní 
bonus skrze kartu bonusu Luny, zís-
kává k tomu nadále i žeton nadvlády.
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HarMoNy  
RUDÁdělnice

7

Protivník dle tvé volby ztrácí 1 helium.

33 je-li pouze s Rudými, Růžovými, 
Hnědými a/nebo Obsidiánovými.

RepoRtéRkA
FIALOVÁumělkyně

6

Máš-li více žetonů helia než hráč po tvé 
pravici, předej mu Reportérku, získej  
2 svrchní karty z balíčku a poté tvůj tah 
končí.

29 máš-li nejvíce helia (i v případě remízy).

zaHRadNíK
HNĚDÝpomocník

10
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Nasadíš-li jej přímo na Fialovou či Růžovou, 
přesuň tuto Fialovou nebo Růžovou navrch 
jiné lokace a získej 1 helium. 

za každou Růžovou a Fialovou.
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

PŘÍKLAD: Au Toma by měla získat kartu z lokace B – tou je Luna. Luna však žádné 
postavy neobsahuje, a tak musíte využít rozhodovací faktor lokace aktuální karty  
au Tomy, abyste nalezli náhradní lokaci.

Šipka ukazuje napravo - Institut je však také prázdný, takže přejdete k Jupiteru. 
Ten kartu obsahuje, proto si jej au Toma zvolí a kartu získá.

Protože karta au Tomy obsahuje , měla by poté postoupit o 1 pole na stupnici 
flotily (to proto, že kartu nakonec získala z Jupiteru). Pokud by se však již nachá- 
zela na pozici „10“ na stupnici flotily, musela by získat první validní bonus ve  
směru šipky od Jupiteru, a tedy si vzít 1 helium z Marsu (pokud by tedy ovšem  
již neměla 10 helií).
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vaRianta: Zapojení VyŘazenýcH Karet
Tato varianta vám umožní uplatnit 4 z 5 karet, které jinak pro hru s au Tomou odstra-
ňujete ze hry.

dRažebníK (měděnÁ): Házejte kostkou Povstání, dokud vám nepadne bonus, 
který může au Toma získat (tzn. nedosáhla ještě úrovně „10“ daného bonusu). Tento 
bonus si au Toma vybere.

�Eo (RudÁ): Prohlédněte si svrchních 6 karet (nebo všechny karty, má-li jich méně 
než 6) v balíčku „ruky“ au Tomy. Ověřte, je-li mezi nimi Rudá, a pokud ne, odhoďte 
1 helium au Tomy zpět do společné zásoby. Karty poté vraťte zpět, aniž byste měnili 
jejich pořadí.

psycholoŽka (ŽlutÁ): Pro účely vyhodnocení schopnosti Psycholožky 
vydělte počet karet v „ruce“ au Tomy třemi a zaokrouhlete výsledek dolů.

	 •	� Výpočet proveďte ještě předtím, než snížíte počet karet v „ruce“ au Tomy na  
20 (viz Závěrečné bodování).

Roque (ZlatÁ): Prohlédněte si svrchních 6 karet (nebo všechny karty, má-li 
jich méně než 6) v balíčku „ruky“ au Tomy. Vyhodnoťte Roqueovu schopnost a poté 
karty zamíchejte a vraťte je zpět na vrch balíčku „ruky“ au Tomy.

POZNÁMKA AUTORA: Jakmile budete mít pocit, že jste hru s au Tomou dostatečně 
ovládli, doporučujeme vám uvedené karty zahrnout.

zÁvěrečné bodovÁní
Na normální obtížnost (úroveň 2, viz Úrovně obtížnosti), au Toma získává body 
následujícími způsoby:

1.	Její základní bodový zisk je 70. K tomu dále přičtěte body z následujících kroků.

2.	�Body za stupnici flotily, žetony helia, žetony vlivu a žeton nadvlády spočtěte, jako 
by se jednalo o živého hráče (podle běžných pravidel).

3.	Body za karty, které má au Toma v „ruce“ spočtěte následovně:

	 a.	�Rozdělte karty na SOUHLASÍCÍ a NESOUHLASÍCÍ.

	 b.	Souhlasící karty jsou ty, jejichž základní bodová hodnota (lichá/sudá) souhlasí  
	    s viditelným slovem na kartě lichá/sudá. Připomínáme, že „0“ se pro tyto účely  
	    považuje za sudé číslo.

	 c.	Všechny ostatní karty jsou nesouhlasící.

	 d.	�Snižte počet karet v „ruce“ au Tomy na 20. Nejprve odhazujte nesouhlasící karty, 
a teprve poté karty souhlasící. Má-li au Toma méně než 20 karet, tento krok 
vynechte.

	 e.�	Za každou souhlasící kartu získá au Toma 6 bodů, a za každou nesouhlasící kartu 
získá 3 body. Počet získaných bodů se liší na základě zvolené obtížnosti.

taNečNíK
RUDÝdělník

8

Získáš 1 helium. Máš-li 2 nebo více Rudých, 
odhal je, abys získal/a 2 další helia.

11 11není-li se 
Šedými.

není-li se 
Zlatými.

HarMoNy  
RUDÁdělnice

7

Protivník dle tvé volby ztrácí 1 helium.

33 je-li pouze s Rudými, Růžovými, 
Hnědými a/nebo Obsidiánovými.

úRovně obtíŽnosti
Z tabulky níže si zvolte obtížnost, která vám bude vyhovovat (1 je nejsnazší,  
6 je nejnáročnější):

ÚROVEŇ TULL AU TOMA SOUHLASÍCÍ NESOUHLASÍCÍ
1 Nadrudá 5 2

2 Tetovaná (normální) 6 3

3 Kříženka 8 4

4 Mistrovská tvůrkyně 10 5

5 Sochařka 12 6

6 Jedinečná zjizvená 14 7

PŘÍKLAD: Hrajete na normální obtížnost a viditelná strana karty LICHÁ/SUDÁ udává 
hodnotu „SUDÁ“.

Au Toma má v „ruce“ 2 karty, které můžete nalézt níže (a k tomu spoustu dalších).

Za Tanečníka získá au Toma 6 VB, neboť jeho základní bodová hodnota je sudá (díky 
čemuž je tato karta souhlasící). Za Harmony získá jen 3 VB, protože její základní 
bodová hodnota je lichá.


